SAMFERDSEL I NORD
Symposium om samferdsel i Nord-Norge ble arrangert 6.11.24 i Teknabygget. Tor Jakob Smeby formidlet noen hovedpunkter på møtet 26.11.
Ca. 30 eksperter på vei/bane/sjøtransport/flytransport/forsvar deltok på symposiet. På podiet stilte et sterkt lag med foredragsholdere og innledere: Sverre Diesen, Torild Skogsholm, Geir Paulsrud, Dag Bjørnland, Stein Erik Grønland, Lars Draagen, Jørn Berthelsen, Tor Nicolaisen, Per Munkerud, Per Morten Lund, Jan Fredrik Lund.
"Det er langt dette landet. Det meste er nord." Fra et dikt av Rolf Jacobsen. Kampen mot avstandene har alltid vært hovedsaken i nord.
Litt historie: Hurtigruta startet opp i 1893. Jernbane til Bodø åpnet i 1962. Riksvei 50 til Kirkenes kom på plass etter krigen, delvis grusvei i Finnmark fram til slutten av 70-tallet.
Flyrevolusjonen traff landsdelen fra 1968, et kjempesprang framover. Nordkapp (Magerøya) fikk vei i 1999. E6 og andre viktige veier er kraftig forbedret.
Hva tenker russerne? De har ikke offensive tanker i nord. De har nok å gjøre andre steder. Norges oppgaver innenfor NATO-aliansen kan beskrives som sinke - forstyrre - holde - forsterke. USA, også under Trump, vil trolig passe på at russerne ikke avanserer vestover. Nord-Norgebanen har liten militær betydning.
Nord-Norgebanen fikk ikke noe løft i NTP. Kostnadene er svære, miljøproblemene er betydelige, både naturinngrep generelt og samiske interesser spesielt. Proargumentene går langs flere spor, bl.a bolyst, verdiskaping, utenrikspolitikk. Folk i nord registrerer enorme investeringer i det sentrale østlandsområdet. "Nå er det vår tur."
Fly har store fortrinn i nord. Enkel infrastruktur, rask forflytting, pålitelig, trygt. Frekvens og materiell kan tilpasses behovet til enhver tid. "Flyet er bussen vår". Norge har 39 flyplasser med underskudd som finansieres av 8 flyplasser med overskudd. Finansiering av et finmasket kortbanenett er en utfordring, man diskuterer både avgifter, statsmidler, nedleggelser, spritsalg. Billige flybilletter snappes av turister.
Sjø dominerer godstransport til og fra landsdelen, omtrent to tredjedeler. Rutefart til sjøs har vi hatt i 130 år. Gullalderen var 1950-tallet. Fra 1990-tallet fikk vi turistbåter med godskapasitet. Alternativene er få øst for Honningsvåg. Balansen mellom turister og fastboende er en viktig diskusjon, og balansen mellom bedriftsøkonomi og samfunnsoppdrag. Framtidig offentlig engasjement diskuteres i regjeringen i disse dager.
Hva trenger Finnmark? Svære forbedringer innenfor samferdsel er gjennomført siste 50 år. Hva er første pri framover? Helsevesen som er tilgjengelig når man trenger det er viktigere enn tog til Tromsø.
Jernbane er en vanskelig strategi der trafikkgrunnlaget er moderat. Tog er først og fremst egnet i tett befolket område. Tog er også aktuelt som alternativ til fly mellom store byer. Det betyr ikke at tog er uten betydning i nord, en god del dagligvarer går nordover, og fisk sørover.
Finnmark har 70 000 innbyggere, Troms 170 000. De bor spredt. Staten ønsket mer konsentrert bosetting fra 1945, men befolkningen ville tilbake til hjemplassen. Flere mener at byene i nord bør styrkes slik at flyttestrømmen stopper der og ikke går videre sørover.
"KVU for transportløsninger i Nord-Norge" ble utarbeidet etter avtale i regjeringsplattformen. Utrederne anbefaler utvikling av eksisterende transportsystemer som mest lønnsomt og tjenlig. Noen store nyanlegg anbefales, f.eks E6 nord for Fauske som har mange mørke/trange/våte tunneler.
Råd 1: Regn ut samfunnsnytten av prosjektene. Tidsgevinst, energigevinst, trafikksikkerhet mm kan beregnes i kroner. Det liker beslutningstakerne.
Råd 2: Regn ut nytten av kombinert innsats vei/fly/båt/tog. To pluss to kan bli fem.
Råd 3: Fortell de gode historiene om nord. Tilrettelegging fra stat/fylke/kommune bidrar til at befolkning og bedriftseiere klorer seg fast.
Råd 4: Kunnskapen om nord er liten i sør. Innfør 6 måneders plikttjeneste i nord for alle ungdommer, innenfor forsvar, helse, bedrifter.
Råd 5: Snakk vennlig til beslutningstakere som tror nord er et sort hull vi kaster penger ned i.
Råd 6: Fortsett utbedring av E6 og andre viktige veier i samme tempo. 8,5 m bredde, 90 km/t, klimarobuste løsninger.
Råd 7: Rust opp nordlandsbanen med kryssingsspor og skredsikring.
Råd 8: Rust opp Ofotbanen, som svensker og finner vil ha stor nytte av i fred og i krig.
Råd 9: Hold vinterdriften på et høyt nivå. Man godtar at vei og bane stenges i dårlig vær. Man krever at de åpnes raskt når været drar videre.
Råd 10: Sørg for at det er plass til lokalbefolkningen på flyet og kystruta, selv om turistene er mer kjøpesterke.
Råd 11: Bygg om sommerdoene på rasteplassene til vinterstandard. Vinterturismen er i sterk vekst.
Da stortingspolitikere besøkte Nordkapp tidlig på 1990-tallet ble de imponert. Naturen er enestående. Folka har ståpåvilje i store mengder. Politikerne fikk hver sin T-trøye med påskriften FATIMA (fastlandsforbindelse til Magerøya). Veien sto ferdig i 1999. T-trøyer er et undervurdert virkemiddel i samferdselspolitikken.
Tor jakob Smeby
Stock images:
Photo by Sayo Oladeji on Unsplash
Photo by Markus Kammermann on Unsplash
29. november 2024
SAMFERDSEL I NORD
Symposium om samferdsel i Nord-Norge ble arrangert 6.11.24 i Teknabygget. Tor Jakob Smeby formidlet noen hovedpunkter på møtet 26.11.
9. oktober 2024
OSLOVANN
Gro Haldis Elden besøkte klubben 8. oktober. Hun er kommunikasjonsleder for ny vannforsyning i Oslo.
24. september 2024
SYLVI OG FLODHESTENE
Sylvi Haldorsen (geolog professor emeritus) besøkte klubben 17. september.
19. september 2024
Bryn Rotary Klubb besøkte Dagsenteret Roku Roka i Riga
Bryn Rotary Klubb og Dagsenteret Roku Roka («Hand in Hand») for vanskeligstilte barn i Riga.
15. september 2024
IVAR LEVERAAS I BRYN ROTARY KLUBB
Ivar Leveraas besøkte klubben 10. september. Han fortalte fra et langt og rikt liv i politikk, fagbevegelse og samfunn.
21. juni 2024
PRESIDENTSKIFTE
Bjarne Paulsrud overtok som president 4.6.24 etter Carsten Schuerhoff.
2. juni 2024
POLARISERING
Tom Rønning hadde "3-minutter" for noen dager siden. Hans tema var polarisering.