Prosjekter i Bryn Rotary fra 1965 til 2022


1967
Bryn deltok i ungdomsprogrammet Oslo Camp på Sollihøgda i 1967 med ca 10 ungdommer. Dette var et fellesopplegg for Osloklubbene. Vår representant var Gunnar W. Birkeland.

Fra 1968 inviterte våre medlemmer hvert år deltakere hjem fra Den internasjonalesommerskole på Universitetet i Oslo.

1970 til 1974 Vintercamp

Målsetting med vintercampen var økt internasjonal forståelse. I tillegg blemedlemmene bedre kjent og kom nærmere hverandre. Et fantastisk vertskap var Helene og Helge Sem-Jacobsen. Stedet var hytta til Helge, Gulliksrud, på Harestua. Youth exchange officer Petter Wessel i Drammen var vår kontaktmann i distriktet. Leirene foregikk 8 dager på hytta i februar, med noen dager før og etter i rotaryfamiliene i Oslo. Forberedelsene skjedde utover høsten med vedsjau. I 1970 hadde vi 9 deltakere fra 18 til 26 år hvorav 6 fra utlandet (Skottland, England, Tyskland, Sverige). I 1971 var det 17 deltakere, hvorav 11 utlendinger. Programmet var skiløping og husstell med diskusjoner på kvelden. Vi fikk omtale i Aftenposten og i Rotary Norden i mai 1970. Finn Kopperud og Odd Hopp samt Arno Fiskaa og Bjørn Dahl og mange andre deltok. Alle med ektefeller. Siste Vintercamp ble gjennomført i 1974 med 13 deltakere, 11 fra utlandet. For vintercampene mottok klubben Significant Achivement Award fra Rotary International.

I 1972 og 1977 fikk en ungdom fra vår klubb tildelt Georgia stipend, Frøken Sæther og Nils Dybwad fikk derved et års gratis studieopphold på University of Georgia, USA.

I 1975 ble det arrangert tur i området for 7 vietnamesiske flyktninger. Disse var tatt ut av Flyktningrådet. Klubben hjalp også flyktningene med arbeid og bolig.

1978 Helge og Helene Sem-Jacobsen fulgte en gruppestudieutveksling (GSE) til Japan.

I 1980/81 ble det opprettet konto for et barn i SOS barnebyer, og Betsy Mc Pherson fra Georgia, som var student på Sommerskolen i Oslo, ble behørig tatt vare på av våre medlemmer. Det var Henry Danielsen som var primus motor.

1981 På sommeren hadde vi besøk av Gruppestudieutveksling, GSE, fra USA. Det var en gruppe på 5 menn som bodde hos medlemmene i 4 dager.

 

1982. Klubben inviterte Palina Snorridottir som var Rotary Internationals årsstipendiat på Universitetet i Oslo til møter og juletrefest. Hennes klubb var Rotario RC i Columbia.Samme år tok vi imot 46 utvekslings studenter i forbindelse med VM i Oslo.

I 1983 meldte klubben seg på Rotary Internationals program Health Hunger and Humanity (3H) for arbeid blant båtflyktninger i Hong Kong. Samme år startet arbeidet med utvekslingsstudenter, og vi hjalp til i Nordstrand RKs prosjekt Water To The Village der det skulle bygges 100 brønner. Odd Magnus Kristiansen fra vår klubb arbeidet i Norconsult med liknende prosjekter og var til god hjelp i et vanskelig prosjekt.

I 1984 Reiste tannlege Arne Aicher og lege Per Wium til båtflyktningleire i Hong Kong for 3H programmet. Klubben hadde samlet inn penger til reise og tannlegeutstyr. Det ble noen sterke opplevelser for våre 2 medlemmer.

1985 Dette året hadde vi mange internasjonale prosjektforslag: Hjelp til øyeklinikk i Calcutta og handicapsenter i Ghana. Første RYLA startet og ble ledet av Bjørn Dahl. Det gikk av stabelen på Nansenskolen. Siden den gang har Ryla vært arrangert hvert år.

1986: På programmet stod oppfølging av klubbens engasjement i 1984 for flyktninger i Hong Kong. Videre tok vi oss av Miho Oshima fra Japan. Hun var rotarystipendiat på Universitetet i Oslo.

I 1987 fikk vi vår første ungdomsutveksling. Suzanne Howe kom fra det varme South Australia til en kald januar i Oslo. Hun bodde i 3 brynfamilier i løpet av året og gikk på Hellerud videregående skole. Ungdomsutveksling ble en stor aktivitet i de følgende årene. Vi sendte ut Espen Wium, Kjersti Løken og Halfrid Hagemoen til Australia, og tok imot Tracey O’ Brian og Carey Jackson (1994) i tillegg til Suzanne Howe.

1988 Vi sendte 500 briller til Calcutta. Innsamling til programmet «Utryddelse av poliomyelitt» ble startet. Vi samlet inn ca 45.000 kroner dette året til «Polio eradication».

1989 Tracey O’Brian kom fra Australia i januar og bodde i 3 av våre rotaryfamilier.

1991 I mai hadde vi i en uke 5 deltakere fra Australia i «Group Study Exchange GSE. De fikk oppleve 17. mai. Det var mottakelse i Rådhuset og i Stortinget samt gåtur på Frognerseteren og i Vigelandsparken. Alle yrker fikk også sitt spesielle program. (se også 1997).

1995 Ungdomsutveksling med Carey Jackson fra Australia. (se også 1987)

1997 Group Study Exchange fra Brasil: Vi mottok jurist, kirurg, arkitekt, og lærer. Arno og Vera Fiskaa fulgte med den norske gruppen til Brasil. Mottaket førte til en omfattende forberedelse og en god oppfølging. Det var besøk på nye Gardermoen, handledag i Oslo sentrum, festdag på 17.mai og festmiddag på Nordre Skøyen. Alle hadde spesialopplegg en dag med sitt yrke som innhold. Vertskap: Pål Apall, Ola Petter Hopp, Tom Egil Amundsen, Arve Hoff og Per Wium. (se også 1991)

2003 Samarbeidet med Castilla RC i Peru starter etter et tilfeldig sommerbesøk i vår klubb fra et av medlemmene i Castilla RC. Innsatsen og samarbeidet gjaldt landsbyen Monte Castillo. Det ble kjøpt inn laboratorieutstyr til helsesenter og tannlegeutstyr for kr. 65.000.

2004 Åpning av nytt helsesenter i Monte Castillo. Besøk til Piura RC 23.oktober. ArveHoff reiste til åpningen og hadde med en ekstra gave på 1000 USD.

2005 Vann til landsbyen Loma Negra, Piura Peru. Kr 40 000 fra vår klubb og kr 13000 fra distriktets tiltaksfond. Det var godt samarbeid med Castilla RC og landsbyen med mye egeninnsats til graving av vannledninger. Vi fortsatte hjelpen til helsesenteret med nytt ultralydapparat til kr. 85.000.

2007 Prosjektkomiteen arrangerte juletrefest for barnehagen på N.Skøyen, et arrangement som hadde blitt holdt helt siden midten av 1980 tallet. Denne juletrefesten har vi fortsatt hvert år i begynnelsen av januar. Vi hadde samarbeid om produksjon og salg av Østensjøkalenderen og hadde besøk fra Oppsal sykehjem.

2009 Kirkekonsert i Oppsal kirke med Magnolia og The Traces. Dette var et samarbeid med Østensjø RK og Hovin RK for å støtte utdanning for krigsutsatte jenter i Uganda. Vi ga kr 40000 over 2 år til dette prosjektet som het «The Child is Innocent». 19 jenter fikk utdanning.

Tur til Longyearbyen og besøk i rotaryklubben der. Anledningen var at vårt medlem Tove Steig var ansatt som rektor på skolen der. Vi lærte mye om kull og miljø, og møtte nye rotaryvenner.

2012 Vi startet forberedelse til 50 års feiring der vi først og fremst skal gi til gode formål i nærmiljøet. En viktig del var innsamling av penger på bokmarked i juni 2013. Vi hadde som vanlig Kirkekonsert i Oppsal kirke med Magnolia jazzband og Soulgruppen The Traces.

2013 Mye arbeid med Sommertreff i Trosterudvillaen 2. juni med stort bokmarked. Det gikk veldig bra til tross for styrtregn siste del av søndagen. Vi hadde 3500 bøker. Overskudd kr. 13.000

2014 Nytt bokmarked, mye arbeid med boksortering. Vi hadde ca 5200 bøker til salgs i tillegg til CD, LP og spill. Overskuddet ble ca. kr. 23.000. Klubben besluttet at en viktig gave på 50- års jubileet skulle være innkjøp av hest til Alna Ridesenter for handicapriding. Hesten ble kjøpt i Tyskland i desember og kom til Norge i januar 2015. Presseoppslag i Akers Avis, fagbladet Hestesport og i Rotary Norden Vi fikk bidrag fra Tiltaksfondet,, NORFO fondet og  Bryn bevilget inntil kr 75 000 til hesten. Kr. 5.000 av disse var fra kakesalg i Trosterudvillaen gitt av Foreningen Trosterudvillaen .Samarbeidet med Foreningen Trosterudvillaen har utviklet seg og omfatter nå også arrangement av kulturaftener ca fire ganger i året.

2015 Nytt prosjekt i jubileumsåret er hjelp til hjem for foreldreløse barn/gatebarn i Riga i samarbeid med Groruddalen RK. Foreløpig ramme er kr. 10.000 til senteret «Hand in hand» ledet av Rigas Diakonisenter. I tillegg gir vi stipend til en lovende ungdom, Nikita, som vil studere til skipsfører. Dette går over 3 år.

Det ble også gitt et stipend på kr. 5.000 til en mønsterelev ved yrkesfaglinjen på Hellerud videregående skole. Gaven ble tildelt Thea Sofie Halvorsen Erdal på byggfag. Overrekkelsen ble fortatt av President Borger Løfsgaard ved en høytidelighet på skolen ved sommeravslutningen og ble behørig dekket av pressen. Siden 2015 har vi hvert år gitt ett eller 2 stipend til «beste elev». Årene med Coronavirus har pressedekningen blitt redusert.

Tur til Hamarområdet: Historie, kultur og geografi. Alle rotarianerne med følge var med til 50 års feiring på Staur gård 25. til 27. september 2015. Besøk på Domkirkeodden og Akevittmuseet på Løten.

2021Tur til Kongsvingerområdet: Deltakerne overnattet på Kongsvinger festning der festmiddag og historisk teater ble oppført. Jan Berlindhaug ga oss en historisk fortelling om forholdet til svenskene.  Hele selskapet fikk utflukt til forfatteren Hans Børli sin eiendom med historisk orientering.

2015 til 2022

Rigaprosjektet fortsetter. Samarbeidet med Groruddalen Rotary har vært nært og godt. Kjell Olav Sannes har drevet arbeidet siden år 2000. Hvert år blir det arrangert tur til Riga for medlemmer. Hvert år reiser 3-4 par fra Bryn og det samme fra Groruddalen til senteret Hand in Hand. Vi blir vist senteret, og blir med på en historisk og grilltur med alle barna. De to siste årene har reisen blitt avlyst på grunn av Coronasykdommen. Vi er nå i gang med vår andre stipendiat, Tanja, som studerer sosialarbeid.

Samarbeidet med Trosterudvillaen fortsetter også. Vi deltar på Familiedagen med praktisk arbeid i forbindelse med rigging og grilling, kakesalg. Videre er vi med på alle kulturaktiviteter i løpet av året. Det settes ut stoler og selges billetter. Inntektene deles med Trosterudvillaen. Også disse kulturkveldene har vært preget av Coronasykdommen.

Aktiviteter i kirken: Klubben har bevilget midler til oppussing og innkjøp av utstyr. I tillegg har vi gitt penger til julemiddag.

Brynprisen: Det bevilges kr 5000 til denne prisen hvert år.  Enkelte år har det ikke blitt delt ut fordi vi ikke har funnet verdige mottakere. De siste årene har vi delt ut prisen hvert annet år og har derved økt prisen til kr 10000. De som får prisen er innbyggere i området som har gjort en viktig, uegennyttig og stor innsats for de som bor her. Prisen har gått til idrettsledere, ledere i frivillige organisasjoner og enkeltmennesker som hjelper svake personer og grupper.